Játék-Mester Alapítvány - Összefogás egy település felemelkedéséért

A JM Alapítvány célja a Tisza-tó és annak kapcsolódó területei természeti értékeinek népszerűsítése és óvása, valamint az egészséges élet és az egészésges emberi környezet kialakítása érdekében szükséges tennivalók terjesztése és megvalósítása. Az alapítvány kiemelten foglalkozik a Tisza-tó partján fekvő Sarud település épített örökségének és kulturális értékeinek védelmével is.

A JM Alapítványt 2004-ben hoztuk létre.

Az elmúlt években sokrétű tevékenységét az alábbi fő célkitűzések mentén valósította meg:

 

Környezeti nevelés, szemléletformálás

Tevékenységünkkel és programjainkkal hozzá szeretnénk járulni a gyerekek természetvédelmi szemléletének kialakításához. Az üzenetünket a természet értékeit népszerűsítő gyerektáborok, kiállítások, rendezvények keretében juttatjuk el a fiatalokhoz és persze az érdeklődő felnőttekhez egyaránt.

 

Ökoturizmus

Alapítványunk egyik célkitűzése az ökoturizmus népszerűsítése. Az ökoturizmust úgy értelmezzük, mint a szó legnemesebb értelmében vett természetjárást. Támogatjuk a felelősségteljes látogatásokat, amelyek során a zavartalan természeti területeken a természeti, valamint a jelen és múltbeli kuturális értékek kerülnek a középpontba. Az ökoturizmusnak két nagy előnye van:

  1. a turizmus, természetjárás káros hatásait a minimumon tartja
  2. a helyi lakosságot társadalmi és gazdasági előnyökhöz juttatja, emellett pénzügyi alapot teremt a környezetvédelemhez

 

Sportok népszerűsítése

Közismert, hogy a sport örömforrás, kiváló feszültségoldó az egészséges életmód fenntartásához nélkülözhetetlen. Különleges természeti környezetben sportolni pedig egyesen az egyik legnagyobb élmény, amit életünk során megtapaszalhatunk. Ezért is szervezünk nonprofit sportrendezvényeket, hogy az itt megélt élmények közelebb hozzák az embereket a természethez, a Tisza-tóhoz.

 

Az épített örökség védelme

Alapítványunk fontos célkitűzése Sarud népi építészeti emlékeinek, a sarudi parasztházaknak a megvédése, illetve a jövő számára történő megmentése. Tevékenyek vagyunk a műemlékvédelem több területén: helyreállítás, felújítás és karbantartás, illetve rendezvények segítségével próbáljuk a társadalom értékítéletét javítani, műemlékbaráttá tenni. A felújított parasztházak látogathatók, funkciót kapnak: hiszünk abban, hogy egy épületet csak használva lehet megmenteni.

 

Kulturális értékek védelme

A Tisza-tó története összefonódik a horgászat történetével is. A térség meghatározó hagyománya a horgászat, ennek a hagyománynak a tolmácsolását és átadását a fiatalabb nemzedék felé kiemelten fontos feladatnak érezzük.

Működetjük Magyarország első és egyetlen horgászmúzeumát, a Tisza-tavi Horgászmúzeumot. A régi halász- és horgászeszközök, illetve a témához kapcsolódó relikviák segítségével feltárul a magyarországi horgászat története és fejlődése.

 

Ön is lehet önkéntes!

Alapítványunk sokrétű munkája elképzelhetetlen segítők nélkül. Minél többen viseljünk szívünkön a Tisza-tó sorsát, minél többen érezzük a magunkénak, annál hathatósabb segítséget tudunk nyújtani ennek a természeti csodának a védelmében. A tó területének egy része a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében álló Világörökségi helyszín. Vagyis nemcsak számunkra érdekes, de az egész világ számára egyedi temészeti értékről van szó, a biológiai diverzitás szempontjából döntő fontosságú élethelyről.

Sarud, a Tisza-tó gyöngyszeme szintén kiemelt figyelmet érdemel. Szeretnénk sokakkal megismertetni épített örökségét és hagyományait.

Hiszünk abban, hogy egy kis szeletét megmentve, féltve őrizve, jobbá tehetjük a világot! A segítség sokféle lehet, amennyiben úgy érzi, szívesen részt venne természetvédelmi és épített örökség védelmi projektjeinkben, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk!

 

Kontakt: jatekmester@elmenyfalu.hu