Kisköre- Erőmű látogatócentrum

A Tisza komplex hasznosításának jelentős állomása volt a Kiskörei Vízlépcső és a vele összefüggő öntözőrendszer megépítése, melynek műtárgyai 1973-ban, technológia berendezései 1974-ben kerültek beépítésre. A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízierőmű és a hajózsilip.

A duzzasztómű az erőmű és a hajózózsilip között nyert elhelyezést, feladata a tervezett duzzasztási szintek és a vízáteresztés biztosítása. Öt darab, egyenként 24 méter széles - maximum 11 m-es vízoszlopot tartó - billenőtáblás gátból áll. A hajózsilip 12 méter*85 méteres méretével 1350 tonnás hajók zsilipezésére alkalmas. Az oldalfalakban vezetnek a zsilip töltő- és ürítő csatornái, valamint a halzsilip. A hajózás irányítása az alvízi oldalon elhelyezett vezérlőtoronyból történik.

A vízierőműbe négy db 4,3 méter járókerék átmérőjű generátorral egybeépített, percenként 107 fordulatú csőturbinát építettek be. A generátorok összes teljesítménye 28 MW, az éves termelt villamos energia 80-110 millió kwh között van. Az erőmű 2,0-10,7 méter szintkülönbség között üzemel. A vízerőmű előzetes egyeztetéssel látogatható.  2013-ban egy új hallépcső épült az erőműhöz kapcsolódóan, amin keresztül a halaka vízlépcsőt megkerülve tudnak szabadon úszkálni az alvíz és felvíz között.

A Kiskörei Erőmű előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Kérésére készséggel előkészítjük látogatását!

 

Forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken!