Óhalászi- Holt- Tisza

Az Óhalászi Holt-Tisza Tiszahalász településről kapta a nevét. 1876 március 24.-én hatalmas árvíz pusztított e területen ami  23 települést öntötte e, 1206 házat mosva el a föld színéről. Tiszahalászon csupán 3 lakóház maradt épen. 1876 Szeptember 27-én a vármegyei közgyűlés letiltotta az új házak építését. 1877- ben megszületett a határozat a falu1879- ig tartó kitelepítéséről.  1902- ben alapítottál meg az új települést, Újlőrinfalvát. A régi település helyét ma már csak egy kereszt jelzi.


Óhalászi-Holt- Tisza fokozottan védett természetvédelmi terület. Csak kézi erővel vagy elektromos hajtással fedezhetjük fel titkait. A patkó alakú holtág a Fűzfás Morotva felőle egy keskeny csatornán keresztül közelíthető meg. A holtág víze eltér a tó vizétől, sötétbarna színű, kristálytiszta, amit tündérrózsa mezők tesznek még varázslatosabbá. A holtágban sok tuskó található, melyeken sok madár neveli fókáit. A környező fákon kormoránok költenek, s itt a Tisza-tó legtöbb madárfával is találkozunk. A területen rétisas is költ…

 

Az Öko Port Élménykikötőből akár önállóan, akár szervezett túrák keretében felfedezheti az Óhalászi- sziget és a Holt- Tisza ág titkait.

Készséggel állunk rendelkezésére!