Tisza-tó

A Tisza- tó az ország második legnagyobb tava, a természetet és a vidéki életet kedvelő vendégek egyre népszerűbb célpontja. Nem csupán a mérete miatt meghatározó ökoturisztikai látnivaló (területének egy része a Hortobágyi Nemzeti Park területe), de tagolt vízfelületeivel, rendkívül változatos állat- és növényvilágával rabul ejti a látogatót. Hatalmas területe (127 négyzetkilométer), a töltéskoronáján vezető, a tavat teljesen körbeölelő közel 80 km-es aszfaltos kerékpárút, a kiváló vízminőségű strandjai, többféle vízisport számára lehetőséget biztosító medencéi illetve rendkívüli halbősége olyan pihenőhellyé varázsolják a tavat, ami minden évszakban kellemes kikapcsolódást biztosít az itt üdülő családoknak.

A Tisza-tó a Tisza folyó duzzasztásával jött létre 1972-ben, aminek célja a kiskörei erőmű kiszolgálása illetve árvízvédelmi feladatok ellátása. A víz különlegességét sokoldalú hasznosítása okozza, mivel nincs még egy olyan tava az országnak, ahol a nyári és a téli vízszint közötti különbség közel 160 cm. Ahol nyáron még vitorlás hajók ringatóznak a vízen, télen vízimadarak lépkednek a néhol teljesen száraz tófenéken.   A Tisza-tó a változások tava, ezer arcát mutatja annak, aki felé fordul. Az erőmű működése befolyásolja az áramlási viszonyokat, ami olyan különleges állapotot eredményez, ahol állhat a folyó és folyhat a tó.  Fedezze fel ezt a különleges világot. Önt is várja a Tisza-tó, az Élmények tava!  

A Tisza-tó töltésén belül nem lehet építkezni, így egy szabad és természetes világ várja az ide látogatókat.

Egyediségét a természet különleges változatossága és csodálatos természetvédelmi területei, illetve az a szabadság adja, ami az országban egyedüli lehetőségként minden sporteszköz használatát engedélyezi (belső égésű motorké is).