Tiszavirágzás

A tiszavirág a kérészek rendjébe tartozó színpompás rovar. Leginkább a víz felszínén zajló násztáncukról híresek, amikor is a kérészek életük utolsó fázisaként 3 év után elhagyva a biztonságot nyújtó folyófenék védelmét vedlés után párosodnak, majd az peték lerakása után elpusztulnak. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni.

A kifejlett kérészek nem túl jól, csapongva repülnek. Násztáncuk során szinte felhőket képezve keresik egymást a nő és a hím tiszavirágok. Látványos repülésük főleg tavasz végén illetve nyár elején figyelhető meg, általában  az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart.

A vízfelszínen bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar. Először a hím szubimágók jelennek meg, amelyek vedléssel alakulnak párzó képes imagókká, akiknek átalakult, hosszú fartoldalékkal van. A hímek a víz felszíne felett repülve keresik a nőstényeket, akik a vedlés után azonnal párzó képesek.

A párzás után a nőivarú egyed a folyó felett repülve megkezdi a kompenzációs repülést (annyival úszik felfelé a folyón, hogy a lárva ott érje el a feneket, ahol maga is növekedett. A Tiszavirág napjainkra a kontinens legnagyobb részéről eltűnt. Hazánkban nagy tömegben már csak a Tiszában és mellékfolyóiban él.


A Tiszavirágzás időpontja nagy mértékben függ az időjárástól. A kérészek rajzásával kapcsolatos híreket kiemelten kezeljük, és folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Figyeljék híreinket és forduljanak hozzánk bizalommak elérhetőségeinken!