Vízzel kapcsolatos hírek

2018. 06. 05.

"Előrehozott" tiszavirágzás

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az idén a megszokottnál jóval korábban, már május utolsó napjaiban megfigyeltek előrajzást a Tisza mentén a Tisza-tótól Tiszakürtig. Ha az időjárás gyökeresen nem változik, a szakemberek szerint egy héten belül várható a főrajzás, a kérészek tömeges násztánca.

Tovább olvasom

Rangos elismerés Fejes Lőrincnek
2018. 05. 17.

Rangos elismerés Fejes Lőrincnek

Tisza-tavi régióért díjat érdemelt ki Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. Kollégánk a kitüntetést május 16-án Kiskörén, a Tiszta tó a Tisza-tó jubileumi konferencián vette át Kovács Sándor országgyűlési képviselőtől. Az eseményen újabb egy évre kapott megbízást Horváth Béla, a Tisza-tó Zöld Nagykövete, a KÖTIVIZIG nyugalmazott műszaki igazgatóhelyettese.

Tovább olvasom

2017. 10. 05.

Tisza-tó: megkezdődik a normál nyári vízszint beállítása

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság október 9-én megkezdi a Tisza-tó - Kisköre-felső vízmércén mért - 735+5 centiméteres emelt nyári vízszintjének csökkentését a normál nyári vízszintre (725 +5 cm).

Tovább olvasom

2017. 09. 29.

Tisza-tó: egylépcsős téli vízszint

Az előttünk álló téli időszakban 610 plusz 10 centiméteres vízszint beállítását javasolta a Tisza-tavon a tározót üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a szeptember 26-án, Kiskörén megtartott egyeztető tárgyaláson.

Tovább olvasom

2017. 04. 06.

Nyári vízszint a Tisza-tóban

A kedvező vízjárásnak köszönhetően a megszokottnál néhány nappal korábban fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Ma reggelre a tározó vízállása Kisköre-felsőn elérte a 725 centimétert, azaz a meghatározott nyári szintet, a vízminőségi paraméterek pedig kiválóak.

Tovább olvasom

2017. 03. 24.

Víz világnapi kitüntetések kollégáinknak

Pintér Sándor belügyminiszter a víz világnapja alkalmából elismeréseket adományozott a vízügyi területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek, köztük a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság négy munkatársának. A kitüntetéseket Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára adta át a minisztériumban március 22-én tartott ünnepségen, ahol beszédet mondott Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár.

Tovább olvasom

2017. 02. 13.

Jeges ár fenyegeti a vízi eszközöket

A Tiszán levonuló jeges árvíz miatt a Tiszacsege alatti folyószakaszon 100 százalékos jégzajlás tapasztalható, amely folyamatosan közelít a Tisza-tóhoz. Ennek következtében nagy mennyiségű, több órán át tartó zajló jég és uszadék megjelenésére kell számítani a következő időszakban, amennyiben a zajlás folyamatos marad.

Tovább olvasom

Vastag jégpáncélt szakítottak föl a hajók a kiskörei hajózsilipnél
2017. 02. 13.

Vastag jégpáncélt szakítottak föl a hajók a kiskörei hajózsilipnél

A Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jelű hajók tegnap lassú haladás mellett feltörték a 25-30 centiméter vastag álló jeget a kiskörei hajózsilip felvízi várakozóterén át a felvízi támkapuig. Ezt követően a hajózsilip kamrában, majd az alvízi várakozótéren is darabokra zúzták a hasonlóan vaskos jégpáncélt. Ezzel párhuzamosan megtörténtek a duzzasztóműben és a hajózsilipben a szükséges jégmentesítési beavatkozások.

Tovább olvasom

2017. 02. 12.

Munkában a jégtörők Kiskörénél

A KÖTIVIZIG ma reggel 8 órától III. fokúra emelte a jeges árvíz elleni készültséget  Kiskörénél, illetve a Jégvirág VII. és Jégvirág VIII. jégtörő hajókon, amelyek megkezdték a hajózsilip és vízlépcső felvízi várakozóterének jégtelenítését. A beavatkozásra azért van szükség, hogy a Kiskörei Vízlépcsőnél biztonságosan végrehajtható legyen a Közép-Tiszára érkező zajló jégtömeg átvezetése.

Tovább olvasom

2017. 02. 06.

A jeges ár veszélyezteti a vízi eszközöket

A Tisza folyón levonuló jeges árvíz miatt a Kiskörei Vízlépcső alatti folyószakaszon folyamatos áradás várható. Ennek következtében megjelenik a zajló jég és az uszadék is. Ezért felhívjuk a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek) tulajdonosainak a figyelmét arra, hogy a kötélzetet és a rögzítő elemeket ellenőrizzék, szükség esetén módosítsák, továbbá a kompok és pontonhidak üzemeltetésénél a várható jelenségekre (vízszintváltozás, jég, uszadék) számítsanak és a szükséges intézkedéseket tegyék meg.

Tovább olvasom

Jég hátán a Tisza-tavon
2017. 02. 02.

Jég hátán a Tisza-tavon

Az évek óta nem tapasztalt januári tél talán sokakat meglepett a mínusz 10-18 Celsius fokos hőmérsékletével és a 10-15 cm-es hóréteg vastagságával, de a természetnek, benne a Tisza-tónak csodálatos képet festett.

Tovább olvasom

2017. 01. 26.

Víz világnapi fotóposzter-pályázat

Az idén centenáriumát ünneplő Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara immár 11. alkalommal írja ki víz világnapi fotóposzter-pályázatát a víz ezernyi arcának bemutatására, amelyre általános és középiskolások, főiskolai és egyetemi hallgatók, fiatal és idősebb szakemberek egyaránt nevezhetnek. A szervezők az alkotásokat március 10-ig várják.

Tovább olvasom

Húszmillió köbméter jég a Tisza-tavon
2017. 01. 25.

Húszmillió köbméter jég a Tisza-tavon

2017 januárja több szempontból felülmúlta az elmúlt évek hasonló időszakait.  Mind a Tisza-tavon, mind pedig a Tisza folyón nem minden évben tapasztalható jéghelyzet alakult ki, mely köszönhető a térségben uralkodó meteorológiai jelenségeknek. A hónap leghidegebb napja nem váratott sokat magára, hiszen január 8-án -20.2 Celsius fokot mutattak a szolnoki hőmérők. A januári napi átlaghőmérséklet egy esetben haladta meg a 0 fokot. Az 1963 óta vezetett nyilvántartásunk szerint a sokéves január havi átlaghőmérséklet -1.3 °C, míg ebben az évben eddig az átlaghőmérséklet -6.4 °C.

Tovább olvasom

2016. 04. 14.

Tisza-tó: 730 centis vízszint

A Tisza folyó kedvező vízjárása és kiváló vízminőségi paramétereinek figyelembe vételével a Tisza-tó nyári vízszintjét mostantól a Kisköre-felső vízmércén mért 725+-5 centiméteres tartomány felső értékére, azaz 730 centiméterre növeljük. A halászati hasznosító szerint a vízszintemelés előnyösen hat a pontyok napokban megkezdődött ívási időszakára.

Tovább olvasom

2016. 04. 06.

Tisza-tó: szabad az út a Kis-Tisza és az Eger-patak torkolatánál

Mint arról honlapunkon beszámoltunk, a Kis-Tisza és az Eger-patak torkolatánál található egykori híd vasbeton pilléreit február 9-10-én felrobbantották. Azóta a kivitelezéssel megbízott cég befejezte a robbantást követő, további búvártechnológiát igénylő utómunkálatokat, így a Kis-Tisza és az Eger-patak teljes szélességében alkalmas a vízi közlekedésre.

Tovább olvasom

2016. 03. 24.

Nyári vízszint a Tisza-tóban

A közelmúltban levonult árhullám következtében a szokásostól eltérően négy héttel korábban fejezte be a Tisza-tó tavaszi feltöltését a tavat üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mostanra ugyanis a tározó vízállása Kisköre-felsőn elérte a 725 centimétert, azaz a meghatározott nyári szintet.

Tovább olvasom

2016. 03. 11.

Megszűnt a készültség a Tiszán, százmillió köbméternyi átemelt belvíz

Az apadás üteme lehetővé tette, hogy tegnap kora estétől megszüntessük az árvízvédelmi készültséget a Tisza igazgatóságunkhoz tartozó szakasza mentén. Így már csak a Zagyva mindkét partján Jászberénytől Szászberekig, valamint a Hortobágy-Berettyó jobb partján szükséges az I., illetve II. fokú készültség fenntartása. A belvíz is visszahúzódott térségünkben, az elöntött terület nagysága 20 ezer hektár alá csökkent. A szivattyúkkal az idén eddig átemelt víz mennyisége megközelíti a százmillió köbmétert.

Tovább olvasom

2016. 03. 09.

Óránként egy centis apadás a Tiszán

A Zagyva vízszintje stagnál, a többi folyónkon folyamatos az apadás. A Tisza óránként körülbelül egy centiméteres ütemben húzódik vissza térségünkben. A vízállások azonban indokolják az I. fokú árvízvédelmi készültség fenntartását, a Hármas-Körös jobb partján viszont – a visszaduzzasztással érintett torkolati szakasz kivételével - már nincs szükség a figyelőszolgálatra. A Hortobágy-Berettyó mentén változatlanul II. fokú a készenlét. Továbbra is 20,6 ezer hektárt borít belvíz a Közép-Tisza vidékén. 

Tovább olvasom

2016. 03. 07.

Tisza-tó: megkezdtük a duzzasztást

Mint azt vasárnap már hírül adtuk, a Tisza folyó vízjárására való tekintettel március 6-án 6:45 órakor - a Kisköre felső vízmércén mért 709 centiméteres vízállásnál - megkezdtük a duzzasztást a Kiskörei Vízlépcsőnél.

Tovább olvasom

2016. 02. 29.

A napokban várható a tetőzés a Tisza középső szakaszán

A Tisza árhulláma a következő napokban tetőzik a Közép-Tisza térségében. A folyó Tiszafüred fölött tetőzik jelenleg, az alatta lévő szakaszokon lassan árad. Továbbra is I. fokú az árvízvédelmi készültség Tiszafüred és Csongrád között, valamint a visszaduzzasztással érintett torkolati szakaszokon a Zagyva és a Hármas-Körös mentén. A következő napokban újabb jelentős csapadék valószínű a Zagyva-Tarna vízgyűjtőn, amely ismét fokozati szintet meghaladó árhullámot eredményezhet a Zagyván.

Tovább olvasom

2016. 02. 18.

Tisza-tó: duzzasztás megszüntetése

A Tiszán levonuló árhullám miatt a Kiskörei Vízlépcsőnél a duzzasztást február 18-án 10 óra 50 perckor megszüntettük. Ezért a folyó Kisköre alatti szakaszán a következő napokban, változó mennyiségű kommunális hulladékkal kevert uszadék megjelenésére kell számítani.

Tovább olvasom

2015. 12. 08.

Fejlesztésekre 61 milliárd forintot fordíthattunk

A projektek befejezésének határidejét tekintve az év végén záruló, 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság saját beruházásként 18,6 milliárd forint értékű fejlesztést valósított meg brüsszeli támogatással, állami társfinanszírozással. Ha ehhez hozzáadjuk az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által koordinált – túlnyomórészt szintén EU-támogatással - a működési területünkön történt fejlesztéseket, akkor 61 milliárd forintra nő ez az összeg.

Tovább olvasom

2015. 11. 27.

PET-palack hullám a Tiszán

Sajnos nem először fordul elő, hogy a Tiszán levonuló árhullám nagy mennyiségű – külföldi eredetű - kommunális hulladékot sodor magával. A mostani, éppen Tiszaug térségében tetőző, az ukrajnai heves esőzések következtében kialakult árhullám főleg PET-palackokat szállít.

Tovább olvasom

2015. 05. 14.

Hajósoknak szóló hirdetmények

Sárkányhajó verseny Sarudon, a Tisza-tó 173,6 fkm és 174,0 fkm szelvényei között

Tovább olvasom

2015. 05. 07.

A halak otthon érzik magukat az ökológiai folyosóban

A halak szívesen használják a Komplex Tisza-tó Projekt keretében megépült – országosan egyedülálló méretű – kiskörei ökológiai folyosót, amely biztosítja a folyóban és a tóban élő vízi állatvilág folyamatos közlekedését, megkerülve a duzzasztóművet. Az eddig elvégzett biológiai vizsgálatok szerint a tavaly ősszel átadott hallépcső nem csak az átjárhatóság feltételeit teremtette meg, de hosszabb távon halak élőhelyeként is funkcionál majd – hangzott el csütörtökön, a KÖTIVIZIG Kiskörén tartott sajtótájékoztatóján.

Tovább olvasom

2015. 05. 05.

Plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóba

Felkészülve a várható aszály miatt bővülő vízigényekre, megkezdjük a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméterrel növelve a tározó tartalék vízkészletét. Az érkező vízhozam függvényében a tó vízszintjét a Kisköre-felső vízmércén mért 725+-5 centiméteres nyári nívóról legkésőbb május 13-ig a 735+-5 centiméteres tartományba állítjuk be. A Tisza-tó magasabb vízszintje, ezáltal többlet vízmennyisége biztonságot nyújt a vízkészlet-gazdálkodásban, ugyanakkor kedvezőbb feltételeket biztosít a tó élővilága - a halak ívása - és a turizmus számára.

Tovább olvasom

2015. 05. 04.

Hajósoknak szóló hirdetmények

A "Komplex Tisza-tó" project kivitelezésével kapcsolatos vízi munkavégzés időtartamának meghosszabbításáról a Tisza-tavon.

Tovább olvasom

2015. 04. 30.

Tisza-tó: 2200 köbméternyi uszadék

A Kiskörei Vízlépcsőnél felhalmozódott, mintegy 2200 köbméter szerves anyagú uszadéktól és kommunális hulladéktól mentesítjük a Tisza-tavat az április 22-e óta elrendelt harmadfokú környezeti kárelhárítási készültség során. 

Tovább olvasom

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó
2015. 04. 29.

Tisztán kezdi a szezont a Tisza-tó

Negatív hulladék-kibocsátású vízitúrát szervezett vasárnap a Föld Napja alkalmából a Békatutaj Szabadidősport Egyesület a Tisza-tavon. A nyolcvanöt aktivista meglehetősen tisztának találta a környezetet, de harminchat zsáknyi szemét, két vashordó és néhány gumiabroncs eltüntetésével sikerült tovább javítani a tó állapotát - közölte igazgatóságunkhoz eljuttatott közleményében a civil szervezet.

Tovább olvasom

Hallépcső madártávlatból
2015. 04. 27.

Hallépcső madártávlatból

Az amatőr és profi fotósok körében is hamar népszerűvé vált a Komplex Tisza-tó Projekt keretében tavaly átadott kiskörei ökológiai folyosó, s nem csak a földfelszínről, hanem madártávlatból is. Tóth Gábor kollégánk a hallépcsőről szombaton, drónnal készített videofelvételét ajánljuk most figyelmükbe.  

Tovább olvasom

2015. 04. 17.

A legek tiszai árhulláma

Mintha Petőfi Sándor ismert sorai elevenedtek volna meg azokban a napokban. Az, hogy a szőke folyó mégsem nyelte el a fél világot, elsősorban az összefogásnak, a példaszerű együttműködésnek köszönhető. Éppen 15 éve, hogy a történelem legnagyobb árhulláma tetőzött a Közép-Tiszán, árvízi veszélyhelyzetet, rendkívül védelmi készültséget teremtve. Szolnoknál soha nem látott magasságig, 1041 centiméterig nyújtózott a folyó, és másodpercenként 2610 köbméter víz áramlott a töltései között.

Tovább olvasom

2015. 04. 16.

Hétfőre nyári vízszint a Tisza-tóban

Április 16-án megkezdjük a Kiskörei-tározó (Tisza-tó) tavaszi feltöltésének harmadik – befejező – ütemét. A duzzasztás révén a jelenlegi – Kisköre-felső vízmércén mért – 700+-5 centiméteres vízszintet április 20-ára 725+-5 centiméterre, a szokásos nyári nívóra emeljük. Az érkező vízhozam függvényében a napi 5 centiméteres duzzasztással naponta mintegy 5 millió köbméterrel növeljük a tó vízkészletét.

Tovább olvasom

Megkezdődött a viharjelzés a Tisza-tavon
2015. 04. 02.

Megkezdődött a viharjelzés a Tisza-tavon

Április elsejétől megkezdődött a 7 hónapos viharjelzési szezon a Tisza-tónál, s az erős szél miatt rögtön második fokozatot mutattak a jelzőfények. A tavon tartózkodók a Rádiós Segélyhívó Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere segítségével szerezhetnek tudomást a viharjelzési fokozatról. Jelenleg a tó körül 5 fényjelző lámpa található, 2 az abádszalóki-öbölben, 1-1 pedig Újlőrincfalva, Sarud és Poroszló térségében.

Tovább olvasom

„Hódlépcső” Kiskörén
2015. 04. 01.

„Hódlépcső” Kiskörén

Kollégánk a minap kapta lencsevégre Európa legnagyobb testű rágcsálóját, a hódot (Castor fiber) a kiskörei hallépcső középső szakaszán. Megfigyelése szerint az állat a tavaly átadott ökológiai folyosó pihenőtavában ütött tanyát. Mint videofelvételünkön látható, otthonosan érzi magát az új műtárgy-komplexumban a hazánkban védelem alatt álló faj egyede.

Tovább olvasom

2015. 04. 01.

Látlelet a Tisza-tóról a főiskolán

Velünk élő Tisza-tó címmel tartottak előadást kedden kollégáink a Szolnoki Főiskola Campusában. A prezentációkból a Kiskörei-tározó vízgazdálkodásban, ökológiában betöltött szerepéről tudhattak meg érdekes információkat az érdeklődök.

Tovább olvasom

2015. 03. 27.

Horgászok kitüntetése Fejes Lőrincnek

"A Tisza-tavi Horgászatért” elismerésben részesült Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnöke. A díjat - Szűcs Imre tiszafüredi fazekas, a Népművészet Mestere alkotását - a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tegnap, Tiszafüreden tartott évértékelő rendezvényén adta át dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Tisza-tavi miniszteri megbízott, valamint Hegedűs Gábor, a kitüntetést alapító társaság ügyvezetője igazgatója társaságában.

Tovább olvasom

Víz világnap a gyerekeknek
2015. 03. 26.

Víz világnap a gyerekeknek

Többek között a vízfolyások természetalakító munkájával, az ivóvíztisztítás technológiájával, sőt a vizek parányi élőlényeivel is megismerkedhettek a gyerekek az idei víz világnapja jegyében szervezett programjainkon. A vetélkedők feladatainak megoldásához elméleti tudásukon kívül ügyességükre és gyorsaságukra is szükség volt.

Tovább olvasom

2015. 03. 24.

További 30 millió köbméter víz a Tisza-tóba

Az I. ütem folytatásaként március 25-én megkezdjük a Tisza-tó (Kiskörei-tározó) tavaszi feltöltésének II. ütemét, amelynek során a jelenlegi – Kisköre-felső vízmércén mért – 670+-5 centiméteres vízszintet a hónap végére 700+-5 centiméterre emeljük. Az érkező vízhozam függvényében ezzel a napi 5 centiméteres duzzasztással naponta mintegy 5 millió köbméterrel növeljük a tó vízkészletét.

Tovább olvasom

2015. 03. 16.

Tisza-tó: műtárgyak nyitása

Ezúton tájékoztatjuk az érintetteket arról, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Tisza-tó IV., V., VI., Kis-Tisza, Aponyháti, IX., Kis-Füredi fok és a X. számú szabályozó műtárgyai március 16-án, 9:00 órától nyitásra kerülnek.

Tovább olvasom

Tisza-tó: kezdődik a tározó feltöltése
2015. 03. 13.

Tisza-tó: kezdődik a tározó feltöltése

Terveink szerint március 15-én vasárnap este megkezdjük a Tisza-tó (Kiskörei-tározó) tavaszi feltöltését. Az első ütemben - az érkező vízhozam függvényében – a mostani, 620-10 centiméteres téli vízállásról napi 5 centiméteres emeléssel március 25-ig 670 centiméterre duzzasztjuk a tó vízszintjét.

Tovább olvasom

2015. 03. 03.

Tájékoztatás

Tájékoztatom, hogy a Tisza folyó vízjárására való tekintettel a Tisza-tó Kis-Tisza szabályozó műtárgya, valamint a VI. és a IX. számú műtárgyak tiltói 2015. március 04-én, 08.00 órától zárásra kerülnek.

Tovább olvasom

2015. 02. 24.

A Tisza a Duna tévében

Február 25-én, 15 órai kezdettel vetíti a Duna Televízió a „Tisza - a magyarok folyója” című, 55 perces ismeretterjesztő filmet, amely bemutatja a 962 kilométer hosszúságú szőke folyó történetét, egyedi élővilágát, s nem utolsósorban felvillantja a Tisza mentén élők mindennapjait. A film elkészítéséhez a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság is segítséget nyújtott.

Tovább olvasom

A kerékpárosok „Mekkája” lett a Tisza-tó
2015. 02. 12.

A kerékpárosok „Mekkája” lett a Tisza-tó

Amióta 2007-ben kiépült – Poroszlótól Kiskörén át Tiszafüredig – a tározót 9 kilométeres szakasz híján körülölelő kerékpárút, mind többen drótszamár nyergébe pattanva kívánják felfedezni a Tisza-tó természeti szépségeit. Tavaly 16 162, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost regisztrált a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége, ami a második legnagyobb biciklis forgalmú év 2012 után.

Tovább olvasom

Vízügyes bravúr a Tisza-tónál – 15 éve történt a ciánkatasztrófa
2015. 01. 30.

Vízügyes bravúr a Tisza-tónál – 15 éve történt a ciánkatasztrófa

Akadt, aki a Tisza-völgy Csernobiljának nevezte azt az ökológiai katasztrófát, ami 2000. január végén vette kezdetét, amikor egy ausztrál-román tulajdonú bányászati cég cianidos zagytározójának töltése átszakadt, majd az erősen mérgező víz több patakon és folyón keresztül a Tiszába jutott. A hír sokkolta a közvéleményt, a szakemberek azonban gyorsan cselekedtek, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a kárenyhítés egyetlen lehetséges módja a hígítás, eszköze pedig a Kiskörei Vízlépcső. Most felidézzük azoknak a kritikus napoknak az eseményeit vízügyes szempontból.

Tovább olvasom

2015. 01. 16.

Biztonságban áttelelhetnek a halak a kiskörei hallépcsőben

Több természetkedvelő és horgász érdeklődött arról, hogyan telelhetnek át a halak a Komplex Tisza-tó projekt részeként tavaly átadott kiskörei hallépcsőben, szükséges-e valamilyen védekezés a faggyal szemben? Nos, az ökológiai folyosó mentén kialakított három pihenőtó éppen a biztonságos áttelelésüket szolgálja.

Tovább olvasom